Представниці закладів освіти Гадяцької міської територіальної громади стали учасницями завершального IV етапу XXІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

  • 246

Його називають однією з найцікавіших постатей ХХ століття: простий бойківський хлопець із Карпат, який у чужині став успішним, завжди мав відчуття обов’язку перед рідною стороною. Петро Яцик вважав, що найбільш ефективно і перспективно вкладати гроші в освіту, він популяризував українську історію, мову і науку, інвестував зароблені гроші у знання про Україну.

Він був одним із меценатів Інституту українських студій Гарвардського університету (США), «Енциклопедії українознавства», Центру досліджень історії України при Альбертському університеті (Канада), Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті. Він заснував спеціальний український відділ при Колумбійському університеті (США), Міжнародний конкурс знавців української мови, метою якого є забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді.

24 березня 2023 року для юних мовознавців і мовознавиць проведено завершальний IV етап XXІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, в якому взяли участь і наші представниці: учениця 6 класу Гадяцького ліцею № 3 імені Івана Виговського ДОВЖЕНКО ПОЛІНА і учениця 11 класу Гадяцького ліцею № 1 імені Олени Пчілки УСТИМЕНКО АНАСТАСІЯ. Наші здобувачки освіти разом з іншими переможцями і переможницями обласних етапів конкурсу, змагалися на краще написання творчої роботи, виконання мовних  завдань.

Наших представниць на IV етапі XXІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, що проводився цьогоріч у дистанційному форматі, гостинно приймав Гадяцький ліцей № 1 імені Олени Пчілки.

Висловлюємо вдячність колективу Гадяцького ліцею № 1 імені Олени Пчілки, відповідальним особам за належну організацію проведення конкурсу, педагогам-словесникам Тетяні Филь та Ірині Шимці ‒ за підготовку дітей.

Повага до своєї Вітчизни починається з рідного слова. Кажуть, що колись один з мудреців вибудував своєрідну шкалу людських радостей. У цьому переліку були багатство, любов, слава, влада. І на вершині цієї шкали сіяла величним світлом вища радість – це радість творчості, колискою якої є рідна мова, яка повинна бути найвищою цінністю кожного українця.

 

 

Інформує директор Гадяцького ЦПРПП Сергій МАЙБОРОДА