Шановні мешканці громади! Будьте свідомими: не паліть суху траву!

  • 291

Фото без опису

Можна багато аргументів наводити щодо  незаконної звички навесні палити суху траву, листя, очерети на берегах водойм, сухостою, сміття. І жодного «за». Однак, незважаючи на безліч статей у засобах масової інформації, постів у соцмережах, інформаційну та профілактичну роботу лісників, пожежників, екологів, щороку бачимо та чуємо про пожежі, що виникають на луках, у лісосмугах, на узбіччях автодоріг і щороку пожинаємо плоди недбалого споживацького ставлення людини до природи.

Отже, ще раз про головне – під час випалювання сухостою знищується насіння рослин  на землі і під землею. Виживає, як правило, найгрубіша трава і бур’ян, при цьому заглушаючи іншу ослаблену флору.

При сильній трав’яній пожежі гинуть, практично, всі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні грунту. Зокрема і ті, що беруть участь у процесі утворення грунту, а також ті, що винищують шкідників саду і городу. Гине корисна мікрофлора, яка допомагає рослинам протистояти хворобам. 

Такі пожежі завдають великої шкоди навколишньому середовищу та здоров’ю людини. Оскільки при згоранні 1 т рослинних залишків у повітря надходить близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять: пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. У тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопрен, що здатен викликати ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин.

Шкода, що про це ми забуваємо знову і знову …

Вкотре нагадуємо, що суха трава – це не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджує, що спалювати траву корисно, помиляється сам і вводить в оману інших.

Звертаємо увагу, що кожен акт підпалу – це злочин проти природи, за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках, і кримінальна відповідальність. Так, відповідно до:

- статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - Кодекс) самовільне випалювання сухої природної рослинності або її залишків тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн.; у межах обєктів заповідного фонду для громадян - від 6120 до 12240.

- статті 77 Кодексу, порушення правил пожежної безпеки у лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 до 4590 грн.
Якщо ці дії призвели до знищення або пошкодження лісу - 4590 до 15300грн.

Пам’ятайте! Зупинити початкове розповсюдження вогнюзначно легше, ніж загасити велику пожежу. Будьмо відповідальними у своїх вчинках та бережімо нашу природу!