Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг

  • 176

Незважаючи на повномасштабну війну і фінансово-економічні проблеми, соціальна сфера України дедалі цифровізується. Наразі перед державою стоїть завдання запровадити цифрові інструменти контролю за процесами надання соціальних послуг. З цією метою у Єдиній інформаційній системі соціальної сфери створена нова підсистема – Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг, який нині впроваджується в усіх областях України.

Які можливості відкриватиме Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг? Перш за все ця система дозволить забезпечити контроль у сфері надання соціальних послуг і зручність в їх дистанційному отриманні.

У рамках сучасних інформаційних технологій надавачі комунальних послуг, управителі багатоквартирних будинків, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), яких на Полтавщині налічується 671, повинні зареєструватися на вебпорталі Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua). Цей процес відбувається під супроводом профільного підрозділу Головного управління – управління інформаційних систем та електронних реєстрів.

Як свідчить аналіз, на вебпорталі Фонду створені особисті кабінети надавачів житлових субсидій та пільг для 433 юридичних осіб нашої області. Відмовились від реєстрації 4 надавача, решта 234 юридичні особи не надали до Головного управління документи для реєстрації. Окрім того, зафіксовані випадки, коли зареєстровані надавачі послуг не користуються створеним електронним кабінетом.

Нагадуємо, що єдиним шляхом реєстрації надавача послуг на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду є електронне звернення установи-надавача до Головного управління і надання такої інформації:

  • назва підприємства;
  • код ЄДРПОУ;
  • прізвище відповідальної особи;
  • відомості про її службовий кваліфікований електронний підпис із зазначенням центру сертифікації, який його надав, та кінцевим терміном дії сертифікату.

Лише після реєстрації в електронному кабінеті надавача послуг щоденно буде вивантажуватися інформація про нових отримувачів житлових субсидій і пільг для внесення відповідних розрахункових даних надавачем послуги, а також здійснюватися перевірка існуючих отримувачів послуг на предмет достовірності даних та розрахунків.

Начальник Головного управління

Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Тараторін