Законопроєкт про ГМО: що дає це рішення

  • 131

Фото без опису

Верховна Рада України  23 серпня  2023 року  ухвалила в цілому законопроєкт  №5839 "Про дер-жавне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки".

Недосконале правове регулювання щодо поводження з ГМО унеможливлює здійснення ефек-тивного державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції та створює перед-умови для нелегального використання незареєстрованої генетично модифікованої продукції". Тому документ визначає правові та організаційні засади державного регулювання генетично-інженерної діяльності, забезпечення продовольчої безпеки держави шляхом здійснення державного контролю за використанням генетично модифікованих організмів і обігом генетично модифікованої продукції. У ньому визначаються терміни "генетично модифікований організм", "генетично моди-фікована продукція", "ГМ-продукція як харчовий продукт", запроваджується державна реєстрація ГМО тощо.

Також  забороняється вирощування та ввезення ГМ-кукурудзи, а також вирощування протягом п'яти років ГМ цукрових буряків і ріпаку.

Взагалі  йдеться про зміну державного регулювання у сфері поводження з ГМО, а не про перехід на щось нове.  Документ є частиною зобов'язань, які Україна брала на себе як кандидат на вступ до Європейського Союзу.

Законопроєктом  удосконалюється  система  оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров'я людини та довкілля;

Запроваджуються  європейські механізми державної реєстрації ГМО;

Удосконалюються  вимоги до маркування ГМ-продукції та запроваджує правила щодо її простежу-ваності;

Посилюється  державний контроль у сфері поводження з ГМО;

Встановлюється  відповідальність за порушення законодавства в цій сфері.

В останні роки в Україні сформувався тіньовий ринок ГМО-продукції, яка перебуває в обігу поза будь-яким контролем. Даний Закон  має сприяти детінізації ринку обігу ГМО та створенню прозорих правил для ведення бізнесу, пов'язаного з ГМО.

Зазначимо, що ЄС збільшить кількість модифікованих продуктів на прилавках. Ідея такого пере-гляду полягає в тому, що м'якші закони щодо ГМО можуть сприяти розробці культур, стійкіших до різних викликів, забезпечуючи тим самим продовольчу безпеку.

Що ж таке ГМО? Це генетично-модифіковані організми – це тварини, рослини чи бактерії, чий геном було змінено шляхом генетичної інженерії :  в геном додали нові гени або ж якійсь ген змусили замовкнути.

Сьогодні біотехнології можуть вирішити багато викликів сучасного людства: брак поживної їжі, земель, забруднення довкілля, зміни клімату та ризики неврожаїв.

Найпоширеніші ГМО рослини - зелені банани,   сорго, батат (солодка картопля), соя,   картопля, рис, пшениця і кукурудза.

Раніше Верховна Рада  України   схвалила за основу законопроєкт  “Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері поводження з генетично модифікованими організмами”.

 

Валентина Залізняк, головний спеціаліст відділу контролю у сфері  насінництва,  розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.