У Гадячі завершено проведення міських конкурсів «Всезнайко», «Мій Драгоманівський край», «Я здоров'я збережу!»

  • 176

Фото без опису

Обдаровані діти – майбутній цвіт нації, інтелектуальна еліта, гордість і честь України, її світовий авторитет, а тому перед кожним вчителем стоїть завдання спрямоване на забезпечення формування інтелектуального потенціалу нації, шляхом створення оптимальних умов для розвитку  всебічно обдарованої людини.

Обдарована дитина – обличчя нової школи, школи – життя. Саме тому, розвиток її творчих здібностей набуває сьогодні особливої актуальності, потребує якісно нового підходу на кожному кроці діяльності.

Здібності та задатки розвиваються та реалізуються при умові сприятливого зовнішнього середовища. Ми визначаємо обдаровану дитину, як таку, що відрізняється від однолітків вираженими здібностями, має внутрішні передумови для високих досягнень, в тому або іншому виді діяльності. А під здібностями ми розуміємо індивідуальні особливості, які дозволяють при сприятливих умовах успішно оволодівати діяльністю.

Кажуть, що талант завжди родом із дитинства і що кожна дитина народжується із зернятком у руці. Тільки треба знайти поле, де це зернятко найкраще проросте. Наше завдання – допомогти дітям розвинути свій дар, скористатися своєю унікальністю з користю для себе та оточуючих. Діти різні. У когось Божа іскорка яскрава і не потребує зусиль для подальшого розквіту, у когось талант прихований, пригнічений комплексами, а тому вимагає клопіткої праці, психологічної підтримки.

Саме з метою створення належних умов для виявлення та підтримки обдарованих дітей,  розвитку творчих здібностей здобувачів освіти освіти, заохочення та стимулювання пізнавальних інтересів учнівства, інтелектуальної ініціативи й позитивної мотивації до навчання в умовах оновленого змісту освіти, враховуючи безпекову ситуацію у 2023 році, за ініціативи комунальної установи «Гадяцький центр  професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради, за підтримки органів управління у сфері освіти Гадяцької міської, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської, Сергіївської сільських територіальних громад, відновлено проведення в офлайновому режимі територіальних конкурсів: VІІІ міського конкурсу для учнів 4 класів «Всезнайко» з математики і української мови та літературного читання, VІІ міського учнівського конкурсу знавців історії та історичного краєзнавства «Мій Драгоманівський край» для учнів 4-11 класів та І міського конкурсу для учнів 4-9 класів «Я здоров'я збережу!».

25-26 листопада 2023 року на базі Гадяцького ліцею № 3 імені Івана Виговського Гадяцької міської ради та Гадяцького опорного ліцею імені Лесі Українки Гадяцької міської ради проведено ІІ етапи вказаних конкурсів.

У ІІ етапі VІІІ міському конкурсі для учнів 4 класів «Всезнайко з математики» взяли участь 23 учні і учениці четвертих класів закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської і Сергіївської територіальних громад та Гадяцького профільного ліцею імені Т.Г.Шевченка Полтавської обласної ради, 12 з яких продемонстрували найвищі результати і отримали відзнаки І, ІІ та ІІІ ступенів.

У ІІ етапі VІІІ міському конкурсі для учнів 4 класів «Всезнайко з української мови та літературного читання» взяли участь 18 учнів і учениць четвертих класів закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської і Сергіївської територіальних громад та Гадяцького профільного ліцею імені Т.Г.Шевченка Полтавської обласної ради, 9 з них стали переможцями і переможницями цього конкурсу.

У ІІ етапі VІІ міського учнівського конкурсу знавців історії та історичного краєзнавства «Мій Драгоманівський край», для учнів 4-11 класів, взяли участь 99 здобувачів і здобувачок освіти закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Петрівсько-Роменської і Сергіївської територіальних громад та Гадяцького профільного ліцею імені Т.Г.Шевченка Полтавської обласної ради. Темами конкурсу цьогоріч були:

для учнів 4-7 класів «Мій край – моя історія жива»;

для учнів 8-9 класів «Ми – козацького роду» (до 360-тої річниці від перенесення козацької столиці до Гадяча);

для учнів 10-11 класів «Модерна і постмодерна доба через призму локальної історії».

За рішенням журі та організаційного комітету переможцями конкурсу стали 48 знавців і знавчинь історії рідного краю..

У ІІ етапі І міського конкурсу для учнів 4-9 класів «Я здоров'я збережу!» брали участь 89 учнів і учениць закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької територіальних громад та Гадяцького профільного ліцею імені Т.Г.Шевченка Полтавської обласної ради. Переможцями цього конкурсу стали 47 здобувачів і здобувачок освіти.

Підсумкові протоколи конкурсів можна переглянути на сайті Гадяцького ЦПРПП:

ІІ етапу VІІІ міському конкурсі для учнів 4 класів «Всезнайко» за посиланням:

https://gdc.cprpp.org.ua/miskij-konkurs-dlya-uchniv-4-klasiv-vseznajko-18-43-21-15-01-2023/

ІІ етапу VІІ міського учнівського конкурсу знавців історії та історичного краєзнавства «Мій Драгоманівський край» за посиланням:

https://gdc.cprpp.org.ua/miskij-konkurs-znavciv-istorii-ta-istorichnogo-kraeznavstva-mij-dragomanivskij-kraj-18-42-44-15-01-2023/

ІІ етапу І міського конкурсу для учнів 4-9 класів «Я здоров'я збережу!» за посиланням: https://gdc.cprpp.org.ua/miskij-konkursu-z-osnov-zdorov%CA%BCya-18-46-19-15-01-2023/

Обдаровані діти – це капітал майбутнього нашої країни, а  їх виховання та освіта, створення для таких дітей розвивального середовища є основним завданням кожного вчителя. Щиро переконані, що немає не обдарованих дітей. Треба лише допомогти відшукати дар у кожному. Підтримати і розвинути його.

Комунальна установа «Гадяцький центр  професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради висловлює вдячність колективам Гадяцького ліцею № 3 імені Івана Виговського Гадяцької міської ради та Гадяцького опорного ліцею імені Лесі Українки Гадяцької міської ради за допомогу в організації ІІ етапів конкурсів. Дякуємо також усім учителям історії, основ здоров’я і предметів здоров’язбережувальної освітньої галузі та початкових класів закладів освіти – членам журі конкурсів за участь і ефективну роботу з перевірки робіт учнів і учениць.

Усім учасникам і учасницям інтелектуальних змагань бажаємо наснаги і успіхів у підкоренні освітніх вершин. Дякуємо вам, діти, за участь у міських учнівських конкурсах. Висловлюємо вдячність також батькам наших конкурсантів, за підтримку, розуміння та віру в своїх дітей!
 

Інформує директор Гадяцького ЦПРПП Сергій МАЙБОРОДА