Важливість укладання трудового договору для роботодавців та працівників

  • 43

Фото без описуТрудовий договір – це надважливий документ у роботі, але інколи його ігнорують. Він як ремінь безпеки в авто: для деяких здається непотрібним, але насправді дуже важливий. Люди часто думають, що можуть обійтись без нього, сподіваючись, що усе буде добре. 

Іноді і роботодавці та працівники не хочуть обмежувати себе договором, вважаючи, що все обійдеться і без офіційних паперів. Проте, якщо виникають проблеми, наприклад, працівник втрачає роботу або роботодавець зазнає збитків, тоді усім стає зрозуміло, що без договору все набагато складніше. Трудовий договір допомагає і роботодавцям, і працівникам краще розуміти свої права та обов’язки. 

     1 грудня 2023 Державна служба з питань праці  розпочала  інформкампанію «Трудовий договір: твій пасок безпеки у світі праці!», спрямовану на вирішення проблеми незадекларованої праці в умовах воєнного стану.

Ця кампанія спрямована на роботодавців, які здійснюють господарську діяльність, проте уникають офіційного укладення трудових договорів з найманими працівниками, а також на працівників, які хочуть або зголосилися працювати без укладення трудових договорів.

       Головною метою кампанії є попередження та/або усунення порушень законодавства про працю при оформленні трудових відносин. 

Інспектори праці відвідують роботодавців та консультують щодо правильного оформлення трудових відносин.

        Державна служба з питань  праці закликає працівників і роботодавців дотримуватися законодавства про працю та укладати трудові договори.

       

 

Головний державний інспектор відділу з  питань праці

південного регіону управління інспекційної діяльності  у Полтавській області

Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби праці України 

Лідія ТІХОНОВА