У Гадячі проведено фінальний етап ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

  • 82

 

Фото без опису3 лютого відбувся фінальний етап ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка для учасників з Гадяцької, Великобудищанської та Петрівсько-Роменської територіальних громад. Конкурс проводився у онлайновому режимі на базі Гадяцького ліцею № 2 імені Михайла Драгоманова Гадяцької міської ради.

До цього етапу змагань дійшли чотири переможці обласного конкурсу:

- учень 5 класу Ручківської гімназії Петрівсько-Роменської сільської ради Ярослав САЄНКО;

- учениця 9-А класу Гадяцького ліцею № 2 імені Михайла Драгоманова Гадяцької міської ради Анастасія БАСАРАБ;

- учениця 10 класу Великобудищанського ліцею Великобудищанської сільської ради Анна БОНДАР;

- учениця 10 класу Гадяцького ліцею № 2 імені Михайла Драгоманова Гадяцької міської ради Надія ВОЙНИК.

З вітальним словом до учасників конкурсу звернулися Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови (мовний омбудсмен), Сергій Майборода, директор комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради та представники обласного організаційного комітету. Цьогоріч престижні мовно-літературні змагання присвячені 210 річниці з дня народження Великого Кобзаря. Метою конкурсу є пошук талановитих дітей: майбутніх поетів, письменників, журналістів.

Завдання для фінального етапу конкурсу цьогоріч були суголосні із сучасністю.

Здобувачі освіти 5 класу отримали завдання написати листа другові чи подружці, які сьогодні опинилися за кордоном і навчаються в іншій країні. Свої міркування необхідно було доповнити словами з поезій Тараса Шевченка, які передають настрій конкурсантів. Розповідали, чому варто читати Шевченка сьогодні, які цінності його поезії допомагають  усвідомити.

Дев’ятикласники працювали над есе за темою «Героїчне у творах Тараса Шевченка». Розкривали значення поняття «героїчне» у творчості українського генія. Міркували, у чому воно полягає, у яких творах представлено найяскравіше. У чому полягає природа «героїчного»? Як це представлено у творах українського класика?

Конкурсанти-десятикласники писали сценарій для фільму «Тарас Шевченко. Відкриття», у якому розкривали один із аспектів життя поета, щоб зацікавити глядачів різних країн світу біографією українського класика. У сценарії необхідно було використати чотири цитати з творів Т. Шевченка.

Дякуємо керівникам органів управління у сфері освіти територіальних громад, дирекціям закладів загальної середньої освіти, педагогам, які готували дітей, членам оргкомітету та нашим учасникам за плідну співпрацю на шкільному, територіальному та обласному етапах конкурсу. Чекаємо нових переможців на всеукраїнському рівні.

Віримо в Україну!

Розмовляємо українською, боремося українською, перемагаємо українською!

 

Інформує директор Гадяцького ЦПРПП Сергій МАЙБОРОДА