У Гадячі проведено ІІІ (обласний) етап ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

  • 61

Фото без опису

Його називають однією з найцікавіших постатей ХХ століття: простий бойківський хлопець із Карпат, який у чужині став успішним,  завжди мав відчуття обов’язку перед рідною стороною. Петро Яцик вважав, що найбільш ефективно і перспективно вкладати гроші в освіту, він популяризував українську історію, мову і науку, інвестував зароблені гроші у знання про Україну.

Він був одним із меценатів Інституту українських студій Гарвардського університету (США), «Енциклопедії українознавства», Центру досліджень історії України при Альбертському університеті (Канада), Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті. Він заснував спеціальний український відділ при Колумбійському університеті (США), Міжнародний конкурс знавців української мови, метою якого є забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді.

10 лютого 2024 року для юних мовознавців Полтавщини проведено ІІІ (обласний) етап ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Ці інтелектуальні змагання цьогоріч проводяться Департаментом освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації спільно з Полтавською академією неперервної освіти ім. М.В.Остроградського в дистанційному форматі з використанням платформи Google Meet та з дотриманням законодавства України в частині забезпечення заходів безпеки, пов’язаних із запровадженням правового режиму воєнного стану в Україні та з метою пошуку, підтримки, розвитку творчого потенціалу обдарованої молоді.

17 конкурсантів, учнів 3-11 класів з Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької та Лютенської територіальних громад працювали на базі Гадяцького ліцею № 2 імені Михайла Драгоманова Гадяцької міської ради.

Наші талановиті здобувачі освіти, переможці міського і територіальних етапів конкурсу зібралася, щоб ще раз продемонструвати свої знання та вміння з української мови, що ґрунтуються на великій любові й пошані до найдорожчого скарбу українців.

До учасників з вітальним словом звернувся директор комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Сергій Майборода.

Супровід проведення цих інтелектуальних змагань забезпечували представники обласного організаційного комітету та працівники комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради.

Адміністрація та колектив Гадяцького ліцею № 2 імені  Михайла Драгоманова на найвищому рівні подбали про створення належних умов для проведення конкурсу. Дякуємо їм за це!

Про підсумки конкурсу буде повідомлено на сайті Полтавської академії неперервної освіти імені М.В.Остроградського та сайті Гадяцького ЦПРПП після перевірки робіт членами журі.

Переможці обласного етапу конкурсу, стануть учасниками фінального етапу, який відбудеться 8 березня.

Висловлюємо вдячність керівникам органів управління освітою територіальних громад, дирекціям закладів освіти, за сприяння у проведенні конкурсу, педагогам-словесникам ‒ за підготовку дітей, членам журі ‒ за перевірку робіт.

Повага до своєї Вітчизни починається з рідного Слова. Кажуть, що колись один з мудреців вибудував своєрідну шкалу людських радостей. У цьому переліку були багатство, любов, слава, влада.  І на вершині цієї шкали сіяла величним світлом вища радість – це радість творчості, колискою якої є рідна мова, яка повинна бути найвищою цінністю кожного українця.

 

Інформує директор Гадяцького ЦПРПП Сергій Майборода