Щодо сфери діяльності відділення Національної служби посередництва і примирення в Полтавській області

  • 85

Фото без опису

 

 

 

У листопаді 1998 року в Україні  розпочала функціонувати Національна служба посередництва і примирення (НСПП) – державний орган, утворений Президентом України з метою поліпшення соціально-трудових відносин, сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів)(КТС(к)).

Потреба в такій інституції стала очевидною саме в 90-роках, коли під впливом економічних негараздів (призупинення виробництва, невиплата заробітної плати) відбувалися масштабні страйки, походи, інші акції протесту. При створенні НСПП був врахований досвід розвинених країн, де аналогічні служби існують понад століття і формувалися разом із становленням ринкової економіки.

Відтоді в конструкції соціально-трудових відносин сучасного зразка НСПП відіграє між роботодавцем і найманими працівниками роль посередника, який в разі виникнення конфліктної ситуації пропонує сторонам правовий, досудовий шлях врегулювання розбіжностей за столом переговорів.

Головними завданнями Служби визначені:

- запобігання виникненню та сприяння своєчасному вирішенню колективних трудових спорів;

-   здійснення посередництва і примирення при вирішенні таких спорів;

-   прогнозування виникнення колективних трудових спорів.

Попри воєнний стан, Служба продовжує повноцінно виконувати свої завдання. НСПП бере активну участь у процесах законотворчості. Зокрема, йдеться про участь у підготовці проєкту Закону України «Про колективні угоди та договори», прийнятого Верховною Радою України 23 лютого 2023 року. Завершено роботу над фундаментальним і важливим законопроєктом «Про колективні трудові спори». На сьогодні НСПП створена робоча група з числа представників сторін соціального діалогу, національних експертів, науковців, а також представників органів державної влади, яка працює над законопроектом з перезавантаження чинної моделі соціального діалогу в Україні з урахуванням рекомендацій Міжнародної організації праці та кращих міжнародних практик.

Відділення НСПП в Полтавській області (відділення НСПП) діє з січня 2001 року. 

За час свої діяльності відділення НСПП сприяло вирішенню 69 КТС(к)  (4 – на територіальному, 65 – на виробничому рівнях) на 237 підприємствах, в установах і організаціях області, безпосередніми учасниками яких стали 42743 працівника. Загалом було висунуто 159 вимог, з яких 107 – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 27 – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їхніх положень; 25 – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту.  

Також, відділенням НСПП здійснювалися заходи щодо усунення 729 розбіжностей, які призвели до загострення стану соціально-трудових відносин у 689 конфліктних ситуацій, майже на 950 підприємствах, в установах і організаціях області. 

Таким чином, у різні роки, вдалося відновити законність і поліпшити трудові відносини в акціонерних товариствах «АвтоКрАЗ», «Тепловозоремонтний завод», «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», «Хіммаш», «Армапром», «Полтавський хлібокомбінат», «Полтаваобленерго», в обласному управлінні Національного банку України, в тролейбусних управліннях Полтави та Кременчука, на ряді підприємств житлово - комунального господарства, в закладах освіти міст Лубни, Гребінки, Миргород, інших установах бюджетної сфери, тощо. Щороку, на ранніх стадіях відділення НСПП попереджає виникнення до 30 колективних трудових конфліктів. 

Слід зазначити, якщо в 2001 році на Полтавщині було зареєстровано 17 страйків на виробництві, то упродовж останніх років – жодного.

Однією з найгостріших соціально-трудових проблем України є факти заборгованості із виплати заробітної плати. Із загальної кількості розбіжностей, які перебували в полі зору відділення, дві третини були викликані саме зарплатними боргами. Нерідко найманих працівників турбують такі порушення роботодавцями трудового законодавства, як недотримання рівня мінімальної зарплати, порушення строків її виплати, встановлених законом і колективним договором, не оплата роботи в святкові і неробочі дні, несвоєчасна виплата відпускних. Виникають розбіжності й через незабезпечення спецодягом, взуттям, спецхарчуванням, невиконання умов колективних договорів, тощо. 

У разі виникнення колективного трудового спору вимоги, висунуті найманими працівниками, за поданням відділення НСПП реєструються на державному рівні. Це забезпечує залучення до сприяння у вирішенні колективного трудового спору центральних або місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Відділення НСПП під час врегулювання колективних трудових спорів дотримується нейтральної, незалежної позиції та забезпечує сприяння вирішенню конфліктних ситуацій з соціально - трудових відносин на всіх етапах. У разі необхідності залучає до участі в примирних процедурах трудових арбітрів, незалежних посередників, експертів, представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілок. 

Після набуття чинності в 2011 році статей 6,7 Закону України «Про соціальний діалог в Україні», НСПП здійснює функції, визначені цим Законом – здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності субєктів профспілок і роботодавців. Відтоді, відділення НСПП визнало такими, що відповідають цим критеріям 18 організацій профспілок та 2 організації роботодавців. 

З метою забезпечення подальшого розвитку соціального діалогу та на виконання вимог п. 5 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про колективні угоди та договори» № 2937-ІХ від 23.02.2023р. НСПП розроблено Порядок продовження строку дії свідоцтв про підтвердження репрезентативності, який діє на період воєнного стану в Україні та до шести місяців після його закінчення або скасування. Зокрема, забезпечено можливість роботи територіальної соціально-економічної ради в Полтавській області, яка діє  на підставі чотирьох сторонньої територіальної угоди (між обласною радою профспілок, обласним об’єднанням організацій роботодавців, обласною державною адміністрацією та обласною радою). 

Відділення НСПП сприяє поширенню правових знань, співпрацюючи із засобами масової інформації, консультує представників сторін соціально-трудових відносин та в межах своєї компетенції розглядає звернення громадян. Також, з метою популяризації діяльності НСПП, якісної та системної співпраці, відділення розширює коло стейкхолдерів в регіоні.

 

Контакти Відділення НСПП:

м. Полтава, 36014, вул. Капітана В. Кісельова, 1,  Е-mail: poltava.nspp@ukr.net, тел./факс. (0532) 60-63-86,  poltava@nspp.gov.ua   

 

 

              

Інші новини

Всі новини