На які показники важливо дослідити посівний матеріал перед посівом

  • 37

Фото без описуНасіння — це складні живі системи, посівні та врожайні якості яких забезпечуються багать-ма факторами.  В сучасному сільському господарстві високоякісний посівний матеріал має першочергове значення. Якість насіння є однією з основних умов одержання високих урожа-їв сільськогосподарських культур. 50-60% урожаю залежить від якості насіннєвого матері-алу, решта — технологія вирощування, ґрунтово-кліматичні умови та інше.

Для підтвердження якості придбаного посівного матеріалу, а в тому числі, і отриманого від власного врожаю, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області   рекомендує : найкраще перед висівом перевіряти насіння в надійній (акредитованій на здійснення діяльності з визначення посівних якостей насіння ) лабораторії, щоб бути впевненими у тому, що сієте насіння з тими кондиціями, які потрібні. Дослідити посівний матеріал  в лабораторних умовах на показники якості та безпеки, а саме:

енергії проростання;  схожості; чистоти;  вологості;  маси 1000 насінин;  зараженості хворобами  та  шкідниками.

Таке дослідження гарантовано покаже наскільки посівний матеріал якісний, можна його сі-яти чи краще замінити взагалі. Адже якщо посіяне насіння не зійде чи зійде, але дасть неод-норідні сходи, то жодні добрива чи засоби захисту рослин ситуацію особливо не врятують.

Якщо насіння відповідає вимогам стандарту (ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови»), то його називають кондиційним.   Некондиційне насіння  - висівати забороняється. Таке насіння, в залежності від виду невідповідних показників, або підлягає заміні (якщо показник схожості не відповідає гранично допустимим значенням згідно ДСТУ), або потребує додаткової очистки чи просушування (якщо невідповідними є чистота і   вміст домішок насіння інших культурних рослин та бур’янів; вологість насіння).

Держпродспоживслужба інформує, що визначати посівні якості насіннєвого матеріалу варто тільки в лабораторіях, які уповноважені Національним агентством з акредитації України згі-дно з вимогами ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 «Загальні вимоги до компетентності випробу-вальних та калібрувальних лабораторій».

Для перевірки якості насіннєвого матеріалу можна звертатися  до державних установ – фіто-санітарних лабораторій, а саме, відділу визначення посівних якостей насіння і товарних яко-стей садивного матеріалу, що належать до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Зазначені лабораторії надають якісні послуги, які проводять кваліфіковані фахівці на сучасному лабораторному обладнанні.   Всі випробування відділом проводяться виключно за той час, який регламентується методикою ДСТУ 4138-2002  «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості».

 За результатами проведення аналізувань, суб’єкту видається протокол випробування.

Вартість платних послуг, які надаються Державною установою «Полтавська обласна фітоса-нітарна лабораторія» розміщено на сайті установи за посиланням : http://www.karantin.poltava.ua  .

Визначення посівних та сортових  якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу  здійснює   також  орган  з оцінки відповідності ДП «Державний центр сертифікації і експер-тизи сільськогосподарської продукції». У Полтавській області на сьогодні працює його філія, яка у своєму складі має 3 лабораторії (м. Полтава, м.Лубни, м. Глобино).  Якість посівного матеріалу можна перевірити і  у ТОВ «АГРОСЕРТ», ТОВ «Агролабтест» та ін.  На сайті про-фільного міністерства     розміщено Реєстр органів з оцінки відповідності  (інформація про наявні акредитовані лабораторії), де можна отримати більш детальну інформацію.

Отже, обов’язково перевіряйте посівний матеріал  на   основні  показники якості.  Завжди співпрацюйте з перевіреними постачальниками. Так можна  убезпечитися    від ризику натрапити на неякісне насіння та вберегтися  від фінансових збитків.

 

Валентина Залізняк,

відділ насінництва,  розсадництва та якості зерна

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.