Весняна кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

  • 60

Фото без опису

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє, що на виконання рішень Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України за № 1 від 13.03.2024 та Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Полтавській військовій адміністрації за №2 від 29.03.2024, листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 16.04.2024 за № 11.3.2-3/7767 та Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних та паразитарних хвороб тварин у Полтавській області на 2024 рік, у травні на території Полтавщини планується проведення весняної кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, шляхом ручного розкладання принад з вакциною на території мисливських угідь всіх форм власності, з урахуванням вимог Закону України від 24.02.2022 № 2102-ІХ Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». 

Фото без описуСказ - особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується ураженням центральної нервової системи. Найдієвішим інструментом боротьби зі сказом є вакцинування.

Основним джерелом сказу в домашніх тварин є лисиця звичайна або червона, яка є джерелом збудника інфекції та забезпечує постійну циркуляцію вірусу в природі. Синамтропізація лисиць, неконтрольоване їх розмноження гарантує постійні контакти з безпритульними собаками і котами та поширення сказу в населених пунктах.

Досвід боротьби зі сказом в дикій фауні показує – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин.

Для імунізації диких м'ясоїдних тварин використовується пероральна вакцинація, яка здійснюється шляхом розкладання принад з вакциною поза територіями населених пунктів.

Приманка з вакциною безпечна для тварин і людей, має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні, не викликає захворювання у молодих тварин, безпечна для інших тварин та людини, природного середовища, стабільна в польових умовах.

Прохання до мешканців Миргородського району з розумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварин. Заздалегідь дякуємо за розуміння!

Також нагадуємо про необхідність проведення вакцинації проти сказу всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку щорічно. Для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вашого регіону.

Фото без опису