Скульптури радянського періоду та споруди звеличення учасників встановлення радянської влади стануть частиною музейних експонатів

  • 41

Фото без опису

Пам’ятник генерал-лейтенанту П.П.Корзуну та пам’ятний знак на братській могилі борців за владу рад з території міського парку Перемога в Гадячі будуть перенесені на тимчасове зберігання до Гадяцького історико-краєзнавчого музею.

Рішення про демонтаж даних об’єктів культурної спадщини прийнято під час засідання виконавчого комітету Гадяцької міської ради, що відбулося 19 квітня, в межах виконання декомунізацінйого та деколонізаційного законів.

Враховуючи повномасштабне вторгнення держави-агресора рф на територію України, та з метою усунення пам’ятних об’єктів, що відображають радянські і російські історичні та пропагандистські наративи, на території Гадяцької громади триває процес деімперіалізації та деколонізації.

Зважаючи на те, що одним із способів встановлення влади імперії над територією було насадження єдиного культурного простору, в тім числі шляхом встановлення пам’ятників та пам’ятних знаків відповідної символіки (російської та радянської), меморіалізації простору через розміщення поховань, зокрема в публічних місцях, а також розміщення символіки в екстер’єрах та інтер’єрах будівель і споруд. Пам’ятники, розміщені в міському парку Перемога, – тому приклад.

Довідково: Корзун Павло Петрович – білоруський, радянський, комуністичний військовий діяч, учасник військової операції більшовицької росії з окупації у 1919-1920 роках держави «Бухарський емірат», яка існувала в Центральній Азії протягом 16-20 століть.

Народився у селі Клешева, яке нині перебуває в складі Мінської області. Брав участь у придушенні масового військово-політичного повстанського національного руху народів Центральної Азії проти поневолення ленінською росією.

Ім’я Корзуна П.П. входить до білоруського, російського і радянського комуністичного пантеону так званою «Великої Вітчизняної війни».

Пам’ятний знак на братській могилі учасників громадської війни (1918-1922) звеличує учасників встановлення радянської влади на території України. Відповідно до пункту 2 частини першої статті 2 «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімів» під усунення з публічного простору підпадають «пам’ятники, що увічнюють історичні події, пов’язані із втіленням російської імперської політики, присвячені особам, які брали участь або сприяли реалізації імперської політики». Звертаємо увагу, що демонтаж стосується лише пам’ятного знаку.

Відтак скульптури радянського періоду та споруди звеличення учасників встановлення радянської влади стануть частиною музейних експонатів, а на місцях їх розміщення будуть проведені роботи з благоустрою.