Сім простих правил, як писати близькому військовому від Ветеранського простору Захист 4.5.0

  • 57

Фото без опису1️⃣ Пишіть про хороше
Будьте позитивними, пишіть більше про хороше. Не концентруйтеся на негативних і стресових моментах, згадуйте негативні події мінімально. Пишіть про свої мрії. Розповідайте про своє повсякденне життя, про дім, а якщо були змушені покинути його — опишіть нові умови побуту, надсилайте фото. Якщо маєте веселі історії про членів родини або спільних друзів — обов’язково поділиться ними. Надсилайте фотографії дітей і, звісно, домашніх тварин. Проте будьте уважні до співрозмовника/ці — можливо, на деякі речі він/вона реагуватиме з великим сумом і болем втрати. Спробуйте мінімізувати такі повідомлення на майбутнє.

2️⃣ Мінімум негативу, але…
Водночас приховувати важливі негативні події, якщо вони сталися, також не можна. Це підважить довіру між вами і може призвести до руйнування стосунків у майбутньому. Приховування інформації — одна з найнебезпечніших тенденцій у близькому спілкуванні, і цього необхідно уникати. Страх обтяжити захисника/цю поганими і стресовими новинами і їх приховування може погіршити ваш психічний стан. Тож важливі речі, які потребують негайного обговорення, краще все ж таки обговорювати. Щось неважливе і некритичне бажано відкласти на потім.
До речі, військові також можуть відчувати стрес від неможливості поділитися своїми важливими новинами — через конфіденційність, заборону обговорювати деталі місії або через бажання цензурувати травматичні події. Натомість їхні близькі відчуватимуть відстороненість і не знатимуть, як надати підтримку. Щоб уникнути цього, американські спеціалісти радять заздалегідь визначити, що є речі, які обговорювати поки що не можна. І так і повідомляти про них: “Це те, про що я наразі не можу говорити”.

3️⃣ Щирість
Пишіть листи або повідомлення так, ніби ви напряму розмовляєте з дорогою вам людиною. Говоріть про те, що є для вас важливо — це можливість підтримати ваш зв’язок, попри відстань.
Намагайтеся уникати негативних емоцій і почуттів, оскільки розібратися з ними в таких обставинах буде важко. Зараз поганий час для з’ясування стосунків, і навряд чи під час війни вдасться зробити це ефективно. Думки про проблеми в стосунках можуть заважати зосередитися на службі і бути навіть небезпечними в бойових умовах. Водночас приховування своїх почуттів у спілкуванні може призвести до відчуження та відсутності порозуміння. Тому дуже важливо лишатися щирими (це порада на всі часи, мирні і воєнні) і не приховувати того, що з вами відбувається. Спілкування на відстані дає можливість добре продумати, що саме ви хочете сказати і як висловити це в ненасильницькій формі. Вживайте "свої" слова і вирази. Пишіть простими словами і не дуже довгими реченнями. Довгі речення можуть втомлювати і сприйматися неточно.

4️⃣ Періодичність спілкування
Не потрібно розраховувати на швидку або багатослівну відповідь, так само як і ображатися на відсутність відповіді взагалі. Бойові завдання можуть бути несумісні з дзвінками, листами та повідомленнями. Тому відсутність відповіді не потрібно приймати на свою адресу.
Найкраще обговорити з близькою людиною, як часто їй зручно виходити на зв’язок. Необхідність постійних дзвінків і відповідей на повідомлення може відволікати та створювати додаткову напругу. Так само як напругу можете відчувати і ви, якщо не отримуєте відповіді. Тому визначити періодичність спілкування — найкраще рішення в такій ситуації.

5️⃣ Безпека в соцмережах
Якщо подаєте інформацію про військових у соцмережах, то пам’ятайте про правила безпеки. Деякими публікаціями ви можете дуже сильно нашкодити конкретній людині або всьому підрозділу. Зокрема, не варто ділитися даними про місце розташування або переміщення військового/ї. Будьте дуже обережні з будь-якими фото і не викладайте їх без дозволу.
Будь-яка викладена в мережу інформація може бути скопійована і поширена. Ще одна цікава річ про соцмережі з американських досліджень: пасивне використання соцмереж шкодило стосункам військових. Їхні партнери/ки розповідали, що почувалися “вбитими”, читаючи листування свого/єї військового/ї в соцмережах і порівнюючи з власним спілкуванням з ним/нею. А військові натомість відзначали, що відчували, ніби партнер/ка багато чого не розповів/ла їм про своє життя.

6️⃣ Вдячність
Висловлюйте свою вдячність, переказуйте вдячність від інших людей.
Подякуйте за отриманий вами лист чи повідомлення. Згадайте один чи два моменти з отриманих листів/повідомлень, які були для вас особливо цікаві або важливі. Дайте відповіді на всі питання, якщо вони були. Не забувайте казати, що пишаєтеся ним/нею.

7️⃣ Любов
Якщо ви пишете коханій людині, не втомлюйтеся повторювати слова: “Я люблю тебе”. Ваша близька людина ніколи не втомиться читати ці слова. Нагадайте, як сильно скучили. Близькій людині буде приємно почути, що ви скучили так само сильно, як і вона за вами.



Ветеранський простір Захист 4.5.0