Що таке АЧС і в чому її небезпека?

  • 146

Фото без опису У зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней (АЧС) та недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Миргородського району, до господарств будь-якої форми власності, Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує на необхідності посилення заходів профілактики недопущення АЧС.

 Африканська чума свиней (АЧС) – це контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно та характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що в кінцевому результаті призводить до значних економічних збитків.

 Варто зазначити, що на АЧС хворіють тільки домашні і дикі свині. Люди та інші тварини не хворіють, але можуть бути переносником збудника, оскільки збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.

 Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки:

  • раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40,5-42°С;
  • зниження апетиту, в'ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
  • синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, вух, п’ятачка та кінцівок.

Як відбувається зараження АЧС: 

  • шляхом безпосереднього контакту;
  • через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал;
  • при згодовувані харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.     ’

Для захисту поголів’я від АЧС необхідно:

  1. забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;
  2. дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  3. забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
  4. не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів (ветеринарної довідки або свідоцтва форма №1), які підтверджують стан здоров’я тварин. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;
  5. не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
  6. не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
  7. забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
  8. повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней;
  9. не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.

 Держпродспоживслужба наголошує, що будь-які ознаки захворювання чи загибель свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС.

 У разі звернення фізичних та юридичних осіб, щодо загибелі чи виявлення трупів свиней, терміново повідомити Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області на електрону адресу mmr@polvet.gov.ua, тел. (05355) 4-48-18 та державну ветеринарну установу, яка знаходиться на адміністративній території (37300, Полтавська область, Миргородський район, місто Гадяч, вулиця Гагаріна, буд. 79а, тел. (095) 44 94 171, (095) 92 07 881).

Фото без опису