Що таке АЧС і в чому її небезпека?
У зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней (АЧС) та недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Миргородського району, до господарств будь-якої форми власності, Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує на необхідності посилення заходів профілактики недопущення АЧС.
Африканська чума свиней (АЧС) – це контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно та характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що в кінцевому результаті призводить до значних економічних збитків.
Варто зазначити, що на АЧС хворіють тільки домашні і дикі свині. Люди та інші тварини не хворіють, але можуть бути переносником збудника, оскільки збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.
Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки:
- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
- підвищення температури тіла до 40,5-42°С;
- зниження апетиту, в'ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
- синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, вух, п’ятачка та кінцівок.
Як відбувається зараження АЧС:
- шляхом безпосереднього контакту;
- через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал;
- при згодовувані харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин. ’
Для захисту поголів’я від АЧС необхідно:
- забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;
- дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
- забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
- не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів (ветеринарної довідки або свідоцтва форма №1), які підтверджують стан здоров’я тварин. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;
- не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
- забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
- повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней;
- не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.
Держпродспоживслужба наголошує, що будь-які ознаки захворювання чи загибель свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС.
У разі звернення фізичних та юридичних осіб, щодо загибелі чи виявлення трупів свиней, терміново повідомити Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області на електрону адресу mmr@polvet.gov.ua, тел. (05355) 4-48-18 та державну ветеринарну установу, яка знаходиться на адміністративній території (37300, Полтавська область, Миргородський район, місто Гадяч, вулиця Гагаріна, буд. 79а, тел. (095) 44 94 171, (095) 92 07 881).