Що варто знати про лептоспіроз

  • 39

Фото без описуЛептоспіроз - це гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, яке супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, ускладнюється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

Джерелом інфекції є дикі гризуни (сірі та чорні пацюки, полівки, водяні щури, домові миші, ондатри), а також свійські (свині, собаки) й промислові (нутрії, песці) тварини, які виділяють лептоспіри у навколишнє середовище із сечею, внаслідок чого інфікується ґрунт,  вода в ставках, річках, колодязях, а іноді й харчові продукти. Людина може заразитися під час купання у водоймах зі стоячою водою, риболовлі, під час сільськогосподарських робіт, при догляді за хворими тваринами, при вживанні продуктів харчування  інфікованих гризунами.

Лептоспіри можуть проникати в організм людини через порізи і подряпини на шкірі, а також через неушкоджені слизові оболонки (ніс, рот,очі). Можливий також шлях інфікування у разі вживання сирої води із природних невідомих  джерел. Хвора людина не становить небезпеки для оточення, захворювання не передається між людьми. До груп ризику належать особи певних професій: фермери, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд та каналізації, мисливці, рибалки, особи, які працюють на заболочених луках(заготівля сіна, торфу), ветеринари.

Початок захворювання людини найчастіше нагадує грип. Захворювання починається гостро, з підвищення температури тіла до 39-40°C. З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах (особливо литкових), стегнах, попереку, запаморочення, нудота, блювання, можлива втрата свідомості. Болі у м’язах настільки сильні, що хворі ледь пересуваються, тривають 8-10 днів. Характерна хитка хода. Відмічається  почервоніння очей (нагадують кролячі), можлива поява жовтяниці слизової оболонки, часто з’являється герпетичний висип на губах і крилах носа, збільшується печінка та селезінка. Геморагічний синдром проявляється висипом на шкірі, крововиливами, носовими кровотечами, можливе криваве блювання, пронос з домішкою крові. Лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки.

Майже всі випадки захворювань виникають внаслідок недотримання правил особистої гігієни.  Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись  таких нескладних  водночас необхідних правил:

- вибирати  перевірені для купання водойми;

- не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;

- не ходити босоніж у заболочених місцевостях;

-  для питних  потреб та миття   рук  використовувати  воду гарантованої якості; -  ретельно мити та обдавати окропом фрукти та овочі;

- не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами; - захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів. 

- дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за худобою - регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички);

-  перед вживанням або приготуванням їжі необхідно мити руки з милом;

- проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби (капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини).

Пам’ятайте, що вилікувати хворого на лептоспіроз нелегко, особливо у випадках пізнього звернення за медичною допомогою, оскільки ця інфекція уражає нирки, печінку, мозкові оболонки та навіть може призвести до смерті, хвороба дуже швидко розвивається.

Своєчасна інформованість – вірний шлях до здорового життя! Тільки своєчасно розпочате лікування дасть змогу зберегти життя, любіть, цінуйте, себе і будьте завжди здорові.

 

Миргородське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області.