Заходи профілактики грипу птиці
Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує щодо необхідності дотримання ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309.
Епізоотична ситуація в Україні щодо грипу птиці напружена.
Враховуючи шляхи міграції цільових видів дикої перелітної птиці, військові дії, які можуть впливати на розширення зони високого ризику виникнення грипу птиці, значну концентрацію поголів’я птиці, існує високий ризик занесення та розповсюдження грипу птиці в Україні в період осінньої міграції 2024 року.
З метою запобігання занесення збудника грипу, необхідно дотримуватися наступних вимог:
- утримувати птицю у загороджених майданчиках;
- не випускати птицю за територію присадибної ділянки;
- не допускати контакту свійської птиці у відкритих водоймах із дикою водоплавною птицею;
Для профілактики захворювань птиці власник повинен забезпечити комплекс заходів, які сприяють збереженню птиці в особистому господарстві:
- дотримання норм щільності птиці у вольєрі, пташнику;
- належна годівля птиці, своєчасне прибирання годівниць;
- дотримання основних параметрів мікроклімату, вентиляції, освітленості в приміщенні;
- дотримання зоогігієнічних умов утримання птиці;
- проведення своєчасного видалення посліду та дезінфекції сідала, кліток, приміщень, обладнання та інвентарю;
- своєчасне виявлення та знищення ектопаразитів і мишеподібних гризунів у приміщенні;
- забезпечення достатньою кількістю питної води, своєчасна заміна води та миття поїлок.Використовувати воду з відкритих водоймищ для напування птиці заборонено.
Грип птиці - гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту, великої загибеллю птиці.
До хвороби сприйнятливі кури, качки, індички, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани , горобці , лебеді , чайки. У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може перебігати з ознаками ураження респіраторної системи ШКТ. Дорослі інша водоплавна птиця можуть бути латентним носієм збудника грипу з відсутніми вираженням клінічними проявами. Молодняк водоплавної птиці хворіє грипом важко , з відходом до 80%. Окрім того, віруси пташиного грипу можуть інфікувати людей і деякі види тварин.
Джерело інфекції є хвора та перехворіла птиця, вірусоносійство у якої може тривати до 2-3 місяців. Основними є повітряно-капельний шлях передачі збудника.У період гострого перебігу хвороби у птиць-несучок інфекції може передаватися трансоваріально зараження відбувається через повітря, інфікований корм, яйця, воду, інвентар. Збудник передається комарами, пухопереїдами та гризунами. Люди інфікуються пташиним грипом при тісному контакті з хворими свійськими птахами під час догляду за ними, забою та обробки.
Тому єдиним надійним захистом від поширення інфікування вірусом пташиного грипу у цей час є знищення всіх інфікованих птахів.
З метою недопущення поширення збудника грипу птиці необхідно вжити заходи з ліквідації осередку захворювання. При виявленні перших ознак захворювання чи незвичної поведінки птиці, особливо у випадку масової загибелі домашньої чи дикої птиці, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби за місцем виявлення такої птиці.