Подвір'я школи мистецтв у Гадячі прикрашатиме Полтавський розпис

  • 27

Фото без опису

Гадяцька громада долучилась до мистецького флешмобу в рамках акції «Квітуй, Полтавщино». Мета акції полягає у збережені, відродженні і поширенні техніки Полтавського регіонального автентичного розпису.

Цей декоративний розпис є одним з найдревніших в Україні, бере початок і символіку трипільської культури. Відзначається особливою красою та неповторністю елементів, увібрав у себе всю ошатність навколишньої природи.

За умовами акції Полтавський розпис пропонується наносити на фасади адміністративних будівель, закладів культури та освіти. Засновники мистецької акції – Терешківська громада. Вони першими нанесли Полтавський розпис на будівлю свого Зінцівського клубу.

Автором композиції Полтавського розпису є майстриня декоративного розпису, членкиня Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Лідія Орел.

Сьогодні, 22 жовтня, відбулася презентація Полтавського розпису в Гадяцькій громаді, прийнявши естафету від Котелевської громади. Відтворили композицію членкиня спілки майстрів народного мистецтва України, викладачка комунального закладу «Гадяцька школа мистецтв» Ірина Даниленко та учні-випускники класу образотворчого мистецтва. За словами Ірини Олександрівни, над створенням композиції вона разом з учнями працювали два дні.

Відтепер орнамент прикрашатиме подвір’я Гадяцької школи мистецтв. А символічне «полтавське яблуко», яке вважається одним із найдавніших елементів Полтавського розпису, далі попрямує до Диканської громади, яка погодилася наступною взяти участь у мистецькому флешмобі.

Натомість у Гадяцькій школі мистецтв тепер стане гарною традицією щороку разом з випускниками відтворювати подібні композиції на території мистецького закладу.