Увага, подорожуючі! Як не стати переносником ящуру — поради для пасажирів!
Ящур — це вірусне захворювання, яке вражає парнокопитних тварин (свиней, корів, овець, кіз). Людина хворіє дуже рідко, але саме люди можуть несвідомо переносити вірус — наприклад, на взутті, одязі, сумках чи багажі.
Це особливо актуально для тих, хто подорожує — у потягах, автобусах чи маршрутках, перетинає області або приїздить із-за кордону.
Як можна “привезти” вірус ящуру — навіть не підозрюючи цього?
• Ви побували у селі, на фермі, у приватному господарстві, де зафіксовано спалах ящуру і не змінили взуття та одяг чи не продезінфікували його.
• Взяли з собою сире м’ясо, молоко, сало чи інші продукти тваринного походження з території, де можливий спалах ящуру.
• Ваша валіза, рюкзак чи сумка стояли на підлозі, де могла бути інфікована речовина.
Поради подорожуючим, щоб уникнути поширення вірусу:
1. Не перевозьте м’ясні чи молочні продукти сумнівного походження та з країн, де зафіксовано вірус ящуру — це може бути заборонено законом.
2. Якщо ви побували в господарстві, де є тварини — потрібно змінити одяг, обробити взуття перед посадкою в потяг.
Чому це важливо?
Випадкове занесення вірусу ящуру може стати причиною:
• введення карантину у нашій країні та області;
• знищення худоби в господарствах;
• економічних втрат для фермерів;
• заборони на експорт української продукції.
Якщо ви зафіксували підозру щодо наявності хвороби у сільськогосподарських тварин — зателефонуйте на гарячу лінію Держпродспоживслужби області за телефоном (0532) 56 99 81.