Прес-анонс фестивалю сучасних молодих театрів в рамках культурного проекту «Малі міста – великі враження»

  • 795

           29-30 вересня 2018 року о 14.00 год. в м. Гадяч на центральній площі перед Свято-Успенським Собором відбудеться фестиваль сучасних молодих театрів в рамках культурного проекту «Малі міста – великі враження».

           Підготовку та проведення заходу здійснює Департамент культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації, виконавчий комітет Гадяцької міської ради, Гадяцький коледж культури і мистецтва ім. І. П. Котляревського за фінансової підтримки Міністерства культури України.

Мета фестивалю: зберегти історичну та культурну спадщину міста, підкресливши важливість цієї спадщини специфікою локацій масового заходу – театральних вистав молодого, сучасного українського театру.

         У Програмі фестивалю:

обласний семінар  та майстер - клас  для викладачів театральних відділень мистецьких шкіл у приміщенні Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського;

прес-конференція за участю оргкомітету фестивалю, почесних гостей та керівників колективів. Віртуальний екскурс «Історія. Мистецька спадщина. Гадяч». Локація: Актова зала міської ради;

         святкова хода за участю театральних колективів, студентів коледжу та учнів освітніх та мистецьких закладів;

         урочисте відкриття фестивалю;

         перегляди театральних вистав та постановок;

         молодіжний квест, флеш-моб  учасників фестивалю;

виступ шоу-гурту «Почеп-біт».

 

Театральне мистецтво представлять театральні колективи з міст Суми, Полтава, Гадяч. Всього заявлено 15 театрів.

Контактна особа: заступник директора Департаменту – начальник управління культури, мистецтв, національностей і релігій та планування Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Ірина Анатоліївна Удовиченко, тел.: (05322)

 

З історії:

місто Гадяч для проведення театрального фестивалю вибране не випадково. Гадяч – колиска роду Драгоманових, батьківщина відомої української письменниці Олени Пчілки, матері Лесі Українки, та видатного вченого, громадського діяча Михайла Петровича Драгоманова, рідного дядька поетеси. Неодноразово відвідувала Гадяч і Леся Українка. У Гадяцькому історико-краєзнавчому музеї експозиція розповідає про родину відомих земляків. Найцінніший серед експонатів – фрагмент вишивки чоловічої сорочки, особиста річ Лесі Українки, яку письменниця вишивала власноруч. Тут же зберігаються статуетка «Єгиптянка», яку вона привезла до Гадяча з подорожі до Єгипту, а також фриз із будинку в Зеленому гаї.

Завдяки аматорським виставам в 1861 році в Гадячі була заснована громадська бібліотека, одна з найстаріших бібліотек України (157 років). Саме в Гадячі Олена Пчілка практично створювала український дитячий театр - писала п’єси для дітей, які були зіграні гадяцькими дітлахами у школах міста на початку ХХ століття.

А ще, свого часу Олена Пчілка купила дев’ять десятин землі з лісом - урочище Голубівщину - і побудувала 1898 року дім назвавши його «хутір Зелений Гай». Дім просторий, мав він два поверхи з одного боку (на схід), а з фронту, від заходу — один поверх. Кімнат було 11.

У Зеленому гаю гостювали відомі українські письменники, діячі культури, зокрема письменниця Ольга Кобилянська, Михайло Коцюбинський. Декілька разів у Зеленому Гаю відбувались літературні «конкурси», в них брали участь усі бажаючі, не конче письменники. Вибирали якесь слово (то була назва твору) і кожен міг писати твір будь¬-якого жанру, з якої хоче доби і т.ін., словом, давалася цілковита воля авторові, аби лиш зміст відповідав назві. На писання давалося кілька годин, а тоді всі твори (підписані незнаними псевдонімами) читали вголос. Звичайно читала Олена Пчілка, оцінку творів робили всі присутні при читанні. За найкращий твір була премія. У сучасний період ця традиція продовжена і на сьогодні кращим міським діячам культури і мистецтва, літератури  проводиться щорічне вручення літературно-мистецької премії ім. Олени Пчілки.

         У буремні роки другого десятиліття ХХ ст. Зелений Гай відібрали більшовики: ліс порубали на дрова, а будинок продали під сукновальню.

Нині Урочище Зелений Гай - частина популярного туристичного маршруту по Гадячу. Це також улюблене місце відпочинку мешканців Гадяча і гостей міста.

Отже, проведення фестивалю приверне увагу міста, району та області до збереження культурної спадщини історичного ядра міста, дозволять відвідувачам зануритись в історичне минуле та поєднати його з сучасністю, споглядаючи та беручи участь у виставах сучасних театрів Полтавщини.