ПІША ХОДА «ТАРАСІВ ДОРОГОВКАЗ - 2» (З НАГОДИ 27-ОЇ РІЧНИЦІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ)

  • 742

Місто Гадяч знаходиться на маршруті пішої паломницько-патріотичної ходи від Слов’янська до Канева, у межах проекту «Тарасів дороговказ – 2».Це подвижницька ініціатива волинського мандрівника, шевченкознавця та волонтера Руслана Теліпського

10 вересня 2018 року планується зустріч з Русланом біля пам'ятника Т.Г.Шевченка в Гадячі.

Запрошуємо всіх небайдужих до співучасті в заході.

За інформацією можна звертатись досектору культури і туризму виконкому Гадяцької міської ради.

 

Свою Україну любіть,

Любіть її… во время люте,

В останню тяжкую минуту

За  неї Господа  моліть..

 

Піша хода «Тарасів дороговказ - 2» – це подвижницька ініціатива волинського мандрівника, шевченкознавця та волонтера Руслана Теліпського, котрий вдруге планує пішою паломницькою ходою до Канева подолати свої внутрішні випробовування, а також прагне привертати увагу громадськості та молоді до подій новітньої історії України, вшанувати Героїв Майдану та Небесного Легіону, діючих захисників ООС та ветеранів визвольної війни, зміцнити у вірі кремлівських бранців, а також вкотре нагадати про актуальність пророчих слів Кобзаря!


Новий маршрут  у понад  750 кілометрів стартуватиме у День Незалежності зі Слов’янська і буде пролягати східними і північно-східними землями через території 7 областей країни. Руслан прагне зустрітись, долаючи цей шлях, з мешканцями лівобережної України, котрі теж небайдужі до долі Вітчизни, хто бачить її відродження у самоусвідомленні народу як єдиного цілого, в його духовній згуртованості, символом якої і є постать Т.Г. Шевченка.

Саме так колись і мандрували наші лірники та кобзарі. Незважаючи на побутові труднощі, постійну фізичну втому, психологічні випробовування чи несприятливі погодні умови, ці сподвижники з лірами, кобзами чи бандурами своєю творчістю несли людям надію на краще життя, розповідали про історію нашого краю, а молоде покоління надихали пам’ятати своє коріння та закликали боронити свій край! Ще сто років тому було звичною картиною спостерігати паломництва до храмів, і як люди відкривали двері своїх домівок для прочан навстіж.

 
Перший подібний проект був реалізований Русланом рівно 10 років тому, і пролягав цей шлях до могили Кобзаря від Луцька  через території дев’ятьох областей України. Він тривав 34 дні поспіль і за цей період було подолано понад 1000 кілометрів:
https://youtu.be/XQRnhbaaDdw  

Кожна  людина може  символічно  подолати  будь-яку ділянку маршруту, або  навіть пройти  увесь шлях разом. Руслан  буде  радий бачити  усіх  хто цікавиться  дослідженням   нашої  культурної спадщини  та  небайдужий  до   творчості  Шевченка. Під час пішої ходи можуть відбуватись зустрічі з молоддю, активістами, освітянами, волонтерами і патріотами, а також прес-конференції з місцевими журналістами,  щоб інформувати суспільство про основні події пішої ходи.


Головна ідея – патріотичне виховання молоді, популяризація духовних цінностей народу, пошана до сучасних Героїв та заохочення кожного українця бодай раз в житті відвідати могилу на Чернечій Горі одного з найбільших Світочів нашої нації.


ПОЧАТОК ХОДИ – 24 серпня 2018 року, від пам’ятника Т.Г.Шевченку у місті Слов’янськ (Донецька обл.). Час буде уточнено згодом. Завершення (орієнтовно) – кінець вересня року.

 

МАРШРУТ: Слов’янськ, Кремінна, Сватове, Куп'янськ, Шевченкове, Чугуїв, Харків, Богодухів, Охтирка, Гадяч, Заводське, Варва, Драбів, Канів.


 

ПРО АВТОРА:

Тарас  Шевченко для Руслана, передусім, – це моральний авторитет, що поставив майже недосяжну для усіх інших планку самопожертви заради добра, благополуччя та процвітання своєї держави. Він долучився і допоміг встановити монументи Кобзарю в Оттаві (Канада) та Ризі (Латвія). Також Руслан є автором мистецького проекту «Монументальна Шевченкіана», що представляє єдину в світі персональну фотоекспозицію більш як 1300 пам’ятників Кобзарю, які були ним особисто відвідані та сфотографовані на 5-х континентах у 30 країнах. Теліпський провів численні виставки світлин в Україні та 20-х країнах світу, доповнюючи мультимедійною лекцією-презентацією, де розкривається уся сутність феномену Тараса Шевченка у житті кожного українця та роль і значення кобзаревих пам’ятників у популяризації позитивного іміджу України.

Він є  керівником на Волині незалежного волонтерського руху «Меценати для солдата» (МдС) та благодійного проекту «Діти Небесного Легіону», який опікується з 2015 року понад 220 дітками, у котрих війна забрала татусів і безтурботне дитинство.
 

КОНТАКТИ: 063-690-38-71; Фб – Ruslan Telipskyi.