У Гадячі проведено черговий обласний методичний захід

  • 1101

Фото без опису21 вересня 2018 року на базі Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 4 Гадяцької міської ради проведено засідання обласної спеціальної дослідницької групи (ОСДГ) «Проектування як метод пізнання в освітній галузі «Технології» на тему: «Формування технологічних компетентностей та конкурентоспроможної особистості в контексті Нової української школи».

Метою проведення вказаного обласного методичного заходу була актуалізація знань та пошук шляхів вирішення проблеми формування технологічних компетентностей та конкурентоспроможної особистості в контексті Нової української школи.

У роботі ОСДГ взяли участь: Чемшит Валентина Григорівна, методист відділу природничо-математичних дисциплін та технологій Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В.Остроградського, керівник ОСДГ; Титаренко Валентина Петрівна, доктор педагогічних наук, професор декан факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка; Цина Андрій Юрійович, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри методики і змісту технологічної освіти факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка; начальник відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Бутенко Станіслав Миколайович, завідувач методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Майборода Сергій Миколайович, методист методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Лисенко Віталій Володимирович; члени ОСДГ, які представляли 16 районів і міст Полтавської області; вчителі трудового навчання, технологій та креслення закладів загальної середньої освіти м. Гадяча та Сергіївської ОТГ.

З вітальним словом до учасників методичного заходу звернувся начальник відділу освіти, молоді та спорту Бутенко С.М. Завідувач методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Майборода С.М. презентував досвід роботи ММК та закладів освіти міста і ОТГ щодо діяльності методичного кабінету з формування технологічних компетентностей та конкурентоспроможної особистості в контексті Нової української школи. Роботу закладу, який приймав захід, презентувала директор Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 4 Борис С.Я.

Керівник ОСДГ Чемшит В.Г. розповіла про формування технологічних компетентностей та конкурентоспроможної особистості в контексті Нової української школи. Декан факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Титаренко В.П. акцентувала увагу присутніх на педагогічні та творчо-активізуючі можливості проектно-технологічної системи трудового навчання в контексті Нової української школи. Завідувач кафедри методики і змісту технологічної освіти факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Цина А.Ю. говорив про модернізацію технологічної освіти за вимогами оновлення освітніх стандартів.

Методист ММК Лисенко В.В. розповів про методичний супровід освітньої галузі «Технології» (Технологічний компонент) в закладах загальної середньої освіти м. Гадяча та Сергіївської ОТГ і звернув увагу на те, що в сучасних умовах, щоб зацікавити учня, необхідно використовувати нові, інтенсивні методи і форми передачі знань, застосовувати новітні освітні технології, які направлені на розвиток індивідуальних нахилів і творчих здібностей учнів, практичного їх використання, набуття життєво необхідних загально трудових компетенцій, формування пізнавальної самостійної діяльності.

З власним досвідом роботи знайомили присутніх члени обласної спеціальної дослідницької групи: Приходько Юлія Миколаївна, учитель трудового навчання, технологій Полтавської гімназії № 17 Полтавської міської ради «Про вплив артбуку та творчого календаря вчителя на вибір об’єктів проектування відповідно до нової програми з трудового навчання»; Боярський Анатолій Володимирович, учитель креслення, інформатики опорного закладу Лохвицької гімназії № 1 Лохвицької міської ради, «Про медіакомпетентність, як вміння для життя сучасної людини».

Член ОСДГ Рутковська Олена Миколаївна, вчитель трудового навчання, технологій, креслення Гадяцької спеціалізованої школи № 4 Гадяцької міської ради презентувала власний досвід «Проектування як метод пізнання в освітній галузі «Технології».

У ході засідання проведено ряд майстер-класів: «Розпис пряника глазур’ю в українському стилі» (Рутковська О.М.), «Виготовлення «чубатого віночка» з використанням різних технологій» (Омельяненко Т.А., учитель трудового навчання, технологій Комунального закладу «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 38 Полтавської міської ради Полтавської області»).

 Презентацію проектної діяльності «Рукотворна історія України на полотні» в контексті реалізації Концепції національно-патріотичного виховання (трудове навчання) провела разом з учнями та мисткинями історико-етнографічного гурту «Чорнобривці» Зубко Л.В. (вчитель історії, Хитцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Гадяцької районної ради).

Під час екскурсії до релігійно-культурного центру хасидизму «АдморАзак» наші гості ознайомилися з багатогранною культурною та релігійною палітрою нашого міста. Дякуємо за змістовну екскурсію вчителя історії Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 Гадяцької міської ради Кулик Катерині Панасівні.

Засідання обласної спеціальної дослідницької групи «Проектування як метод пізнання в освітній галузі «Технології» зацікавив теоретичними поясненнями, практичними видами робіт і сподіваємося сприяв впровадженню нових методик у роботі в освітньому процесі з трудового навчання, технологій та креслення.

Методичний кабінет відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради висловлює вдячність усьому колективу Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 4 та вчителям трудового навчання закладів загальної середньої освіти м. Гадяча і Сергіївської ОТГ за допомогу в організації та проведенні обласного методичного заходу.

Відділ освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради, методичний кабінет відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради дякують колективу Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського за вагомий внесок у розвиток ефективної системи методичної роботи з педагогічними кадрами закладів освіти Гадяча та Сергіївської ОТГ.