Відділ містобудування, архітектури, ЖКГ інформує

  • 551

 

ЄС надає 4 млн євро для створення нових ОСББ в Україні

Запрошуємо діючі ОСББ, житлово-будівельні кооперативи (ЖБК), а також

групи громадян, які планують створити ОСББ, долучитися до проекту ЄС/ПРООН
«Об'єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень
(HOUSES)».

Це дворічний проект реалізується з метою стимулювання та підтримки створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у всіх 24 областях України. Щонайменше 2000 нових ОСББ буде створено та загалом 4000 ОСББ пройдуть навчання з управління енергоефективними проектами.

Протягом двох років проект буде проводити інформаційну кампанію на національному, обласному та місцевому рівнях з метою інформувати широку громадськість і місцеві громади щодо нового законодавства у сфері енергоефективності, програм Фонду енергоефективності та механізмів фінансування, які він пропонує.

Проект проводитиме також серію групових та індивідуальних консультацій для активістів, які мають намір створити ОСББ, а також представників уже створених ОСББ та місцевої влади з питань створення ОСББ, ведення бухгалтерії та фінансового менеджменту, пошуку та отримання фінансування для ініціатив по покращенню стану будинків.

Впродовж проекту мешканці області, які створили ОСББ, отримають консультативну і методичну допомогу, яка дасть їм можливість якісно готувати проекти для отримання фінансування з Фонду енергоефективності.

Завдяки цьому фінансуванню на енергоощадні заходи, у ОСББ і ЖБК з'явиться можливість суттєво скоротити як витрати утримувача будинку на енергоносії, необхідні для функціонування споруди, так і витрати мешканців, зокрема - на опалення.

Подати заявку на участь в проекті можна за посиланням: http://www.houses.in.ua/reRistration/

Докладно про все можна дізнатися у регіональних консультантів. В Полтавській області ці функції виконує Регіональний координатор ПРООН Вікторія Курилко (тел. 066-712-14-73, e-mail: viktoriia.kurvlko@undp.orR).

Довідкова інформація:

Європейська комісія ухвалила Програму підтримки енергоефективності для України (ЕЕ4и), що має на меті сприяти підвищенню енергоефективності житлового сектору в Україні та скорочення викидів парникових газів. У цьому контексті ЄС спільно з Урядом Німеччини буде підтримувати діяльність Фонду енергоефективності у наданні грантів на термомодернізацію багатоквартирних будинків на всій території України. Протягом двох фаз цієї програми, загалом ЄС надасть 80 млн євро на гранти для ОСББ і понад 22 млн. євро технічної допомоги (які переважно будуть використані Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК) та ПРООН).

Житловий сектор України у 3-4 рази менш енергоефективний порівняно з сусідніми країнами ЄС з подібним кліматом і споживає близько 40% енергії країни. Загалом 70% квартир у багатоквартирних будинках, де проживає приблизно 34 млн українців є вкрай енергетично неефективні.