Два роки Гадяцьке бюро правової допомоги працює задля підвищення правосвідомості мешканців громади

  • 656

З 1 вересня 2016 року на Гадяччині розпочало свою роботу бюро правової допомоги, фахівці якого поставивши за мету підвищувати рівень правової обізнаності громадян та допомагати вирішити проблемні питання у досудовий спосіб протягом двох років надавали безоплатну первинну правову допомогу, забезпечували доступом до безоплатної вторинної правової допомоги та до електронних сервісів Міністерства юстиції жителів Гадяччини.

За період з 01.09.2016 року по 01.09.2018 року до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Другого полтавського МЦ з надання БВПД надійшло 2654 звернення від громадян про надання первинної правової допомоги. Фахівці бюро допомогли вирішити наболілі питання, вислухали проблеми та надали кваліфіковані роз’яснення законодавства. Також складали з заявниками різного роду заяви до установ та організацій всіх рівнів, а отже допомогли жителям реалізувати право на доступ до інформації — гарантоване статтею 34 Конституції України

102 особи отримали безкоштовного адвоката/працівника бюро для складання процесуальних документів, захисту та представництва інтересів в суді.

Всі справи, що готувалися працівниками Гадяцького бюро правової допомоги позитивно вирішені в суді і це є надзвичайно важливим, адже за кожною виграною справою стоїть людська доля.

Спільно з Гадяцьким районним територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та самостійно працівники бюро здійснювали виїзди у сільську місцевість району. Кожне село Гадяцького району отримало безоплатну правову допомогу, а працівникам сільських рад надана методична допомога щодо удосконалення надання та поширення ними безоплатної правової допомоги серед громади села. Так, за період існування бюро, методичну допомогу з питань організації особистого прийому осіб для надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, користування електронними сервісами Міністерства юстиції України та порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності ОДВ, ОМС, посадових і службових осіб вищезазначені організації отримали понад 70 разів.

Проводиться правопросвітницька робота серед молоді району шляхом видання та безкоштовного розповсюдження брошур правової тематики.

           25 листопада 2016 року прийнято Програму правової освіти населення Гадяцького району на 2017-2020 роки.

           14 липня 2017 року прийнято Програму надання безоплатної правової допомоги населенню Мартинівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області на 2017 – 2021 роки.

           Прийнято Програму в Сергіївській об’єднаній територіальній громаді - 12.04.2018 року рішенням п’ятнадцятої сесії сьомого скликання Сергіївської сільської ради Гадяцького району Полтавської області затверджено Програму надання безоплатної правової допомоги населенню Сергіївської сільської ради Гадяцького району Полтавської області на 2018-2021 роки.

А рішенням восьмої сесії сьомого скликання Петрівсько-Роменської сільської ради Гадяцького району Полтавської області від 12.07.2018 року прийнято Програму надання безоплатної правової допомоги населенню Петрівсько-Роменської сільської ради Гадяцького району Полтавської області на 2018-2022 роки.

        Дякуємо головам та виконавчим комітетам вищезазначених рад, а також депутатам за активну громадянську позицію та піклування про розвиток правової культури та правосвідомості мешканців своєї громади.

           В рамках реалізації Програм забезпечується робота дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, фахівцями бюро самостійно та спільно з партнерами з Гадяцької міськрайонної філії Полтавського обласного центру зайнятості, Гадяцького центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей Гадяцької райдержадміністрації, Гадяцької центральної районної бібліотеки ім. Лесі Українки, громадських організацій, навчальних закладів району та інших служб проведено понад 200 заходів спрямованих на підвищення правосвідомості підростаючого покоління та дорослих жителів Гадяцького району. Заходи проводилися в зручній для сприйняття формі, з урахуванням вікових особливостей дітей з використанням відео матеріалів.

Окрім того фахівцями бюро постійно здійснюється правопросвітницька діяльність, спрямована на інформування жителів району стосовно механізму захисту їх прав, проводяться кампанії вуличного інформування населення, розповсюджуються буклети, листівки правової тематики тощо.

Крок за кроком Гадяччина стає повноцінним правовим суспільством, адже тільки об’єднавши зусилля ми зможемо досягнути підвищення правової свідомості нашої громади. А бюро правової допомоги працює і працюватиме на благо громади та є гарним юридичним провідником у світ законодавства.

 

 

 

Начальник відділу

«Гадяцьке бюро правової допомоги»

Другого полтавського МЦ з надання БВПД                                                                                       Калініченко І.В.