Проведено тренінг для фахівців психологічної служби міста Гадяча та Сергіївської ОТГ Гадяцького району «Базові навички медіатора шкільної служби розв’язання конфліктів»

  • 698

Фото без опису

 

3-4 січня 2019 року методичним кабінетом відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради в Гадяцькій гімназії імені Олени Пчілки проведено тренінг для фахівців психологічної служби міста Гадяча та Сергіївської ОТГ Гадяцького району «Базові навички медіатора шкільної служби розв’язання конфліктів», тренер – практичний психолог Гадяцької гімназії  імені  Олени Пчілки Литвиненко О.С.

Соціальне середовище закладів освіти нагадує нам живий організм, що росте, розвивається і вдосконалюється. Будь-який розвиток дуже часто відбувається в процесі зіткнення суперечностей і не може бути безконфліктним. Прояви конфліктів ми щодня спостерігаємо як у побутовому, так і професійному середовищі. Питання їх вирішення в закладі освіти залишається і сьогодні дуже актуальним.

На нашу думку, саме діти підліткового віку (13-15 років) гостро відчувають потребу у допомозі при вирішенні суперечливих питань, однак ця допомога має бути не нав’язливою, а природною, враховуючи специфіку такого віку, оскільки все, що пропонується дорослими сприймається як «вороже» і не обов’язкове. Вважаємо, що цій категорії учнів потрібно більше уваги приділяти формуванню навичок стратегії залагодження конфліктів шляхом співробітництва, тобто конструктивним шляхом. Це сприятиме створенню якісно нових стосунків, нового бачення і підходу до вирішення конфлікту не з позиції сили, а з позиції врахування інтересів обох сторін. Адже, як відомо, у виникненні суперечностей задіяна не лише одна сторона, інакше конфлікту б не було.

Відновний підхід у вирішенні будь-яких суперечностей, зазвичай, демонструє позитивний результат. Поєднання такого підходу і позиції «рівний-рівному» складає основу медіації однолітків.

За результатами тренінгу учасникам вручено сертифікати відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради, міського методичного кабінету, які вручив завідувач ММК Майборода С.М.

Висловлюємо подяку колективу Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки та особисто практичному психологу Литвиненку Олександру Сергійовичу за підготовку та організацію тренінгу з підготовки медіаторів шкільної служби розв’язання конфліктів.