Новації при перевірках Держпраці

  • 393

21 серпня 2019 року на засіданні КМУ було прийнято новий Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Він стосується як перевірок від Держпраці, так і перевірок, які мають право проводити інспектори з праці від органів місцевого самоврядування.

Серед новацій – Держпраці при розробленні порядків врахувала застереження об’єктів контролю щодо незастосування заходів до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності у разі виконання вимог припису. А саме: усунення виявлених під час інспекційного відвідування або невиїзного інспектування порушень, у т.ч. за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці (що визначалось Постановою №295), окрім виявленого порушення за використання праці неоформлених працівників, оскільки застосування фінансових санкцій у таких випадках призводило до накладення штрафів у розмірі значно більшому, ніж сума, яка потрібна на усунення такого порушення.

Тобто інспектори з праці не будуть притягати до відповідальності роботодавців у разі виконання вимог припису.

Але яких саме порушень трудового законодавства це позбавлення від штрафів стосується? А за що продовжуватимуть штрафувати?

 Зараз ці перевірки зосереджені тільки на одному – нелегальна зайнятість. Тобто, за неоформлення трудових відносин із працівником і несплату податків при виплаті їм зарплати будуть штрафувати, як і раніше. Решта порушень можна буде усунути за приписами інспекторів і в разі їх усунення штрафи до роботодавців не застосовуватимуть.

 

Головний державний інспектор                                                 Л.Тіхонова