Пам'ятка "Забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю та ветеранів війни"

  • 842

Фото без опису

Категорії осіб, що забезпечуються путівками на санаторно-курортне лікування

 Відповідно до Порядку, затвердженого постановою   Кабінету Міністрів    України  від 22.02.2006 № 187 (зі змінами) органи соціального захисту населення забезпечують безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів згідно з медичними рекомендаціями в порядку черговості:

осіб з інвалідністю,  усіх категорій за рахунок коштів, передбачених Мінсоцполітики;

ветеранів війни, осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та «Про жертви нацистських переслідувань», - за рахунок коштів місцевих бюджетів;

ветеранів війни, осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та «Про жертви нацистських переслідувань», осіб з інвалідністю та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, у санаторіях, що належать до сфери управління Мінсоцполітики, - за рахунок коштів державного бюджету.

Особи зазначених категорій мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу, розміщеного на території України, відповідного профілю лікування, безоплатними путівками до якого вони забезпечуються.

Дія цього  Порядку  не  поширюється  на  осіб,  яких визнано ветеранами відповідно до  Закону  України  «Про  статус  ветеранів  військової  служби,  ветеранів  органів  внутрішніх справ і деяких інших  осіб  та  їх  соціальний  захист», та військовослужбовців  і  членів  їх  сімей  та осіб,  які отримують пенсію відповідно до Закону  України  «Про  пенсійне  забезпечення осіб, звільнених  з  військової  служби,  та  деяких  інших  осіб»  (крім військовослужбовців  строкової  служби  з  числа осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), та осіб, зазначених у Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності та учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженому  постановою  Кабінету   Міністрів   України   від   31.03.2015 № 200.

Перелік санаторіїв Міністерства соціальної політики України

До сфери управління Міністерства соціальної політики належать такі санаторії: «Салют» м. Одеса (лікування захворювань опорно-рухового апарата,  периферійної  нервової  системи та  органів  дихання),  «Перемога» м. Київ (лікування захворювань серцево-судинної системи, органів дихання та нервової системи), «Батьківщина» м. Трускавець    (лікування урологічних захворювань),   «Слава» м. Миргород (лікування захворювань шлунково-кишкового тракту).

Забезпечення путівками у санаторії спинального профілю

Особи з інвалідністю із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) забезпечуються путівками:

І та ІІ групи – до санаторіїв спинального профілю з лікуванням строком на 35 днів (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості в міру надходження путівок;

ІІІ групи – до санаторіїв неврологічного профілю строком на 18-21 день (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості в міру надходження путівок.

Оплата проїзду особам, які супроводжують осіб з інвалідністю І та ІІ групи до санаторіїв спинального профілю проводиться двічі до санаторію і двічі в зворотному напрямку у транспорті загального користування (залізничному та автомобільному) згідно з поданими проїзними квитками. У випадку проїзду залізничним транспортом відшкодовується вартість квитка у плацкартному вагоні.

Облік щодо санаторно-курортного лікування та черговість

Облік щодо санаторно-курортного лікування здійснюється органами  соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

    Особи, що переселилися з тимчасово окупованої території чи районів проведення антитерористичної операції забезпечуються санаторно-курортними путівками структурними підрозділами з питань соціального захисту населення  за фактичним місцем проживання.

Органи соціального захисту населення забезпечують осіб путівками до санаторно-курортних закладів відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг для конкретної категорії осіб, в порядку черговості.

Для одержання путівки подається заява та медична довідка закладу охорони здоров’я  за формою № 070/о.

Після закінчення строку дії зазначеної медичної довідки, але не рідше ніж один раз на три роки, подається нова медична довідка. У разі неподання такої довідки особа, яка понад три роки перебуває на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою, знімається з обліку.

Особи з інвалідністю внаслідок війни та особи з інвалідністю, зазначені у статті 6-2 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», забезпечуються путівками строком на 18-21 день позачергово щороку (із січня по грудень).

Особи з інвалідністю внаслідок війни з числа осіб, які брали безпосередню  участь у бойових діях  під час Другої світової війни, безоплатно забезпечуються санаторно-курортним лікуванням строком на 18-21 день першочергово з числа позачерговиків щороку (із січня до грудня).

Особам з інвалідністю внаслідок війни, які  отримали санаторно-курортні  путівки відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.20016 № 187 виплачується органами  соціального захисту населення компенсація вартості проїзду до санаторно-курортного закладу і назад у транспорті загального користування (залізничному та автомобільному) згідно з поданими проїзними квитками. У разі проїзду залізничним транспортом відшкодовується вартість квитка у плацкартному вагоні.  

Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, забезпечуються санаторно-курортним лікуванням строком на 18-21 день першочергово не частіше ніж один раз на два роки.

Учасники бойових дій та особи, зазначені у статті 6-1 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», забезпечуються путівками строком на 18-21 день не частіше ніж один раз на рік.

Учасники бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, забезпечуються путівками строком на 18-21 день позачергово щороку (із січня до грудня).

Учасники війни, особи, на яких поширюється чинність Закону України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та особи, зазначені у статтях 6-3 і 6-4 Закону України  «Про жертви нацистських переслідувань» забезпечуються путівками строком на 18-21 день не частіше ніж один раз на два роки.

Особи з інвалідністю загального захворювання та особи з інвалідністю з дитинства  забезпечуються путівками строком на 18-21 день в порядку черговості.

Забезпечення путівками вказаних осіб, здійснюється в межах коштів, передбачених  на зазначену мету в державному та місцевих бюджетах на поточний рік.

У разі коли особа має право на санаторно-курортне лікування за кількома законами, їй надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.