МОВЧАТИ НЕ МОЖНА. ПРО ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО ПРОСТИМИ СЛОВАМИ

  • 595

Фото без опису

Мовчати не можна. Про домашнє насильство простими словами

   З січня 2018 року в нашій країні діє Закон України «Про запобігання та  протидію домашньому насильству», який визначив домашнє насильство як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами.

   Законом визначено коло осіб, на яких розповсюджується його дія, це не лише дружина, діти та чоловік, а й бабусі, дідусі, колишнє подружжя, люди, які мають спільну дитину чи живуть у громадянському шлюбі, наречені, брати, сестри

   За статистичними даними Міністерства соціальної політики: кожна 5 жінка в Україні стикалася з тією чи іншою формою насильства, страждають від цього і чоловіки. Втім, 90% постраждалих від насильства – саме жінки.

   За І півріччя 2020 року в Полтавській області зафіксовано 2031 звернення з приводу домашнього насильства, що у три рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, з них 78 % - від жінок, 19 % - від чоловіків та 3% дітей.

   Пандемія COVID-19 поглибила низку складних соціально-економічних викликів у суспільствах по всьому світу – особливо помітними стали проблеми гендерної та фінансової нерівності.

   Режим соціальної ізоляції, введений у багатьох країнах для уповільнення поширення захворювання, посилив іншу вже раніше наявну пандемію – домашнє насильство.

   Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте, що існує загроза його скоєння, пам’ятайте, що найголовніше правило – НЕ МОВЧАТИ!

   Розкажіть друзям, знайомим, сусідам або родичам про такі факти. Попередьте їх про можливу небезпеку та попросіть звернутися до поліції в разі необхідності. Тримайте постійний контакт із довіреною особою, щоб вона знала, чи все у вас гаразд.

   Для отримання екстреної допомоги необхідно звернутися за наступними номерами:

1.Екстрений виклик поліції «102» (цілодобово).

2.Гаряча лінія для жертв домашнього насильства в Україні «15-47».

3.Національна «гаряча» лінія  з питань запобігання домашнього  насильства, торгівлею та попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації Міжнародного жіночого правозахисного  0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на всій території України) або 116-123 (безкоштовно для дзвінків з мобільних телефонів).

4. Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації (0532) 63-28-72.

   Міністерством внутрішніх справ України створено чат-бот #ДійПротиНасильства у месенджері Telegram, який допомагає запобігати домашньому насильству.

   Чат-бот надає максимально вичерпну інформацію про домашнє насильство. За його допомогою можна викликати поліцію та "швидку", зв’язатися зі спеціалістами безоплатної правової допомоги, які нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі.

   Також чат-бот містить контакти інших служб допомоги, надає  визначення домашнього насильства та як йому протидіяти, роз’яснює повноваження органів і установ, котрі здійснюють надають допомогу із запобігання та протидії домашньому насильству.

НЕ ВАГАЙТЕСЯ. ОТРИМАЙТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ.

ЗУПИНИМО ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО!!!