В Україні діє Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

  • 466

Фото без опису

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка покликана привернути увагу громадськості до проблеми насильства в сім'ї, жорстокого поводження з дітьми, захисту прав жінок. Міжнародна спільнота, тисячі громадян, сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Наша держава робить серйозні кроки в боротьбі з цим неприйнятним явищем: у червні 2022 року український парламент прийняв Закон України «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами» (Стамбульська конвенція). 1 листопада 2022 році Стамбульська конвенція набула чинності. Мета документу – зруйнувати гендерні стереотипи, які допускають насильство щодо жінокКонвенція пропагує та захищає право людей на вільне від насилля життя та забороняє всі види дискримінації жінок. При цьому, Конвенція ґрунтується на принципах, що домашнє насильство не є приватною справою і вимагає спільних зусиль для його подолання як від органів державної та місцевої влади, так і від громадськості.

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня – Міжнародний день інвалідів, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі, 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією, 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Таким чином, майже кожен день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.