До уваги внутрішньо переміщених осіб

  • 837

Фото без опису

15 березня 2022 Уряд розширив можливості для евакуйованих громадян України отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Йдеться про дві основні зміни.

По-перше, нормативно зафіксовано, що люди, які зараз змінюють місце проживання у зв’язку з воєнними діями, є ВПО. Це стосується людей, які після введення воєнного стану з 24 лютого 2022 року перемістилися з регіонів, де ведуться активні бойові дії. Перелік таких регіонів визначено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 р. № 204-р ,,Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “є Підтримка” (із змінами), а саме:

Волинська область

Дніпропетровська область

Донецька область

Житомирська область

Запорізька область

Київська область

м. Київ

Луганська область

Миколаївська область

Одеська область

Сумська область

Харківська область

Херсонська область

Чернігівська область

По-друге, надано додаткові канали для звернення за довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Якщо раніше це були лише органи соціального захисту населення райдержадміністрацій та міст обласного значення, то тепер людина за довідкою зможе звернутися до уповноваженої особи громади/ЦНАПу. Уповноважена особа територіальної громади/ЦНАПу після реєстрації заяви формує електронну справу з використанням інформаційних систем Мінсоцполітики для включення інформації до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Також передбачається можливість подавати звернення про включення інформації до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб через портал ,,Дія”, тобто можна буде подати заяву та формувати довідку про взяття на облік в електронному вигляді.

Довідку про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи в Гадяцькій територіальній громаді можна отримати звернувшись до відділу "Центр надання адміністративних послуг" виконавчого комітету Гадяцької міської ради адреса : м.Гадяч вул. Лесі Українки, 3

телефони для довідок+380991025642, (5354)33445.

При собі необхідно мати документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків та інформації про встановлення групи інвалідності (у разі наявності).

У разі подання заяви про взяття на облік законним представником особи, від імені якої подається заява, додатково подаються:

??документ, що посвідчує особу законного представника;

??документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі);

?? у разі потреби - свідоцтво про народження дитини (та їх копії).