Раритетні видання: що почитати в Гадячі

  • 335

Фото без опису

Чи знали ви, що однією з найбільших бібліотек за всю історію людства є Бібліотека Конгресу США у Вашингтоні? Щоб переглянути кожен із примірників, знадобилось би витратити 137 років життя без сну та відпочинку. На 838 кілометрах полиць нараховується понад 151,8 мільйона екземплярів. До речі, саме тут є найменша в світі книжка, сторінки якої гортаються… голкою. А ще зберігаються більш ніж 5500 інкунабул (рідкісні видання до 1501 року).

Звісно, в рази менші масштаби має Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки. Однак їй теж є чим здивувати читачів. Деякі видання, що знаходяться в стінах книгосховища, вражають не тільки своєю літературною цінністю, а й віком.

Так, наприклад, більш ніж сто років у місцевій книгозбірні дбайливо зберігаються рідкісні книги та записи другої половини ХІХ-початку ХХ століття. Вони вже стали справжнім «творчим скарбом». Одним з них є зібрання томів «Енциклопедичного словника Брокгауза і Ефрона», датованих 1890-1907 роками.

– Це найбільша дореволюційна універсальна енциклопедія. Її унікальність полягає в тому, що на основі цього словника створено низку статей для Вікіпедії, – говорить директор Гадяцької публічної бібліотеки ім. Лесі Українки Любов Огризько. – Загалом енциклопедія налічує 86 томів, але у нас, на жаль, збереглися не всі.

Досить довго видання знаходились у газетній кімнаті. Пам’ятаю, як переносячи старі книги до читального залу, в нас аж дух перехоплювало – настільки давня в них енергетика!

Не менш цінний екземпляр – Звіт бібліотекаря Миколи Немирова, датований 1888 роком. Саме з нього й стало відомо, що серед списку читачів свого часу була Єлизавета Драгоманова (мати Олени Пчілки і Михайла Драгоманова, бабуся Лесі Українки).

Родзинкою бібліотеки можна назвати копію «Двох п’єсок для дитячого театру», подаровану Петром Одарченком, який народився в Римарівці. Цікаво, що оригінал тоді ще молодому слухачеві педагогічних курсів Гадяцького педагогічного училища надала господиня, на квартирі якої жив майбутній літературо- і мовознавець. А нею виявилася саме Олена Пчілка! Хлопцю вона підписала свій подарунок: «Щирому українцю, вельми поважному Петрові Одарченку на добрий спомин про близьке сусідство. Приятелька Олена Пчілка, місто Гадяч, 1920 рік». Це знайомство і визначило подальший напрям у житті нашого земляка.

Дорожать бібліотекарі й фотокарткою будинку Драгоманових у Лесиному гаю, копіями творів талановитої землячки Лесі Українки. Адже бібліотека – це не тільки дім для зустрічі з книгою, а насамперед, місце, натхнене творчістю та людськими долями.