Засоби оповіщення населення при виникненні надзвичайних ситуацій

  • 173

Фото без опису

Звуки сирен

Сигнал повітряної тривоги — довгий звук, який наростає і знижується, триває не менше 1 хвилини і повторюється до 2–3 разів (зараз, здебільшого, звучить лише один раз). Після нього потрібно йти в укриття. Після сирени також звучить мовне повідомлення «Повітряна тривога». Потім — інформація про те, що мешканці мають терміново йти до найближчого укриття.

Відбій повітряної тривоги — короткий 5-10-секундний сигнал, який звучить після сигналу загальної тривоги з повторенням до 3-х разів. Також після короткого сигналу сирени лунає мовне повідомлення про відбій тривоги.

Якщо з рупорів системи оповіщення лунатиме церковний дзвін – йдеться про сигнал хімічної небезпеки.

Сигналом радіаційної небезпеки є звук дзвону на сполох (дзвону в набат).

Сигнал евакуації з міста звучить як гудок потягу. Після такого сповіщення потрібно увімкнути місцеве радіо або телебачення та чекати на подальшу інформацію. В цих повідомленнях буде надаватись інформація про порядок проведення евакуації, про місця збору, транспорт, який буде задіяний в евакуації, і, відповідно, про час проведення евакуації.

 

Додаток "Повітряна тривога"

Щоб мати змогу швидко реагувати на початок та закінчення тривог, радимо встановити застосунок «Повітряна тривога».

Основна функція – інформування про початок і закінчення тривоги в області, яку користувач сам вибрав у застосунку.

«Повітряна тривога» не потребує реєстрації, не збирає персональні дані користувачів або дані про геолокацію. Застосунок надсилає максимально гучні критичні сповіщення про повітряну, хімічну, техногенну або інші види тривог системи цивільної оборони навіть у беззвучному або сплячому режимі смартфона. Інформацію про тривоги застосунок отримує від обласних адміністрацій України.

Щоб отримувати сповіщення:

  1. Встановіть застосунок через Google Play Market або AppStore.
  2. Надайте йому дозвіл надсилати сповіщення та важливі попередження.
  3. Виберіть область, у межах якої хочете отримувати сповіщення.
  4. Відстежуйте початок та кінець повітряних тривог.

 

Радіо – 103,1 FM

Якщо ви почули сигнал або побачили оповіщення в офіційних джерелах, увімкніть телебачення або радіо, де передається голосове повідомлення про характер тривоги. Для Полтавської області це телеканали «Суспільне Полтава» або ІРТ, а радіо можна знайти на частотах - 103,1 FM (для Гадяцької громади).

Якщо ви не маєте радіоприймачів, його можна ввімкнути на телефоні, зокрема старого зразку — з підтримкою FM.

Підготуйте радіоприймач з альтернативою роботи на батарейках, налаштований на вказаний діапазон.

У разі втрати інтернет-, телевізійного зв'язку, у випадку сигналу тривоги або при будь-якій підозрі за його відсутності:

  • Увімкніть радіо
  • Інформація передається офіційними каналами протягом 5 хвилин після сигналу
  • Прослухавши повідомлення, виконуйте інструкції
  • Пильнуйте
  • Залишайте радіоканали увімкненими – через них може надходити подальша інформація.

Мовлення може бути переведено на резервні частоти, в такому випадку здійснюйте пошук по всьому FM-діапазону.

Радіо також можна слухати за допомогою додатку https://radioplayer.ua (та інших) через мережу інтернет.

 

Мапа повітряних тривог

Повітряні тривоги в режимі онлайн на мапах у всіх областях України можна дивитись:

🔹 на мапі від розробників українського офісу ArgoPrep: https://alarmmap.online/

🔹 на мапі від розробника @gm: https://war.ukrzen.in.ua/alerts/

🔹 на мапі від розробника Вадима Клименка: https://vadimklimenko.com/map/

Онлайн-мапи повітряних тривог в Україні автоматично оновлюються з інтервалом у 15-20 секунд.

 

Довідково про повітряну загрозу

За виявлення потенційної повітряної загрози в Україні відповідають радіолокаційні підрозділи Повітряних сил ЗСУ.

Між моментом фіксації літака/ракети та власне запуском сирени минають лічені хвилини, а може навіть менше хвилини.

Фактично, це один телефонний дзвінок по спецзв’язку. Після чого сирену в потрібних регіонах вмикає місцева влада. Звертаємо увагу, що сигнал "Повітряна тривога" подається лише оперативним черговим цивільного захисту Полтавської області у разі підтвердження інформації про можливу небезпеку. Органи місцевої влади та місцевого самоврядування не мають можливості самостійно подавати чи скасовувати сигнали цивільного захисту, що передаються територіальною системою централізованого оповіщення.

 

Кожен сигнал тривоги говорить про те, що на певний регіон або насувається ворожа авіація, що може скинути бомби чи ракети, або на нього вже випущена ракета.

Повітряні сили фіксують маршрут слідування ракети – приблизно її курс з точки А в точку Б, і припускають, що в процесі вона може змінювати свій курс праворуч, ліворуч чи взагалі пропадати з радарів.

Наприклад, так було з ракетами, які летіли на Вінницю – вона йшла по Дністру, а в Могилеві-Подільському різко звернула праворуч на саму Вінницю.

Тому, якщо ракета летить з акваторії Чорного моря на Вінницю, тривога спершу оголошується в Одесі, за нею включається Миколаїв, Умань, Тульчин, Немирів та Вінниця. За Вінницею може бути Житомир і Луцьк. У всіх цих містах, а може навіть і ліворуч, і праворуч від них, вмикається повітряна тривога – бо невідомо, куди ця ціль впаде.

На жаль, виявити всі загрози неможливо, оскільки ворог намагається максимально приховати рух своїх повітряних об’єктів, наприклад, запускати їх якомога нижче для того, щоб антени не змогли зафіксувати загрозу. До того ж, зокрема, ракети є малопомітними цілями та можуть програмувати свій курс. Отже, у той час як літаки можуть бути успішно виявлені кількома засобами, запуск ракет з літаків є важкопростежуваним, а низький політ і особливості рельєфу дозволяють їм залишатися непоміченими для повітряних сил та не бути збитими українською протиповітряною обороною.

Фото без опису