Виставка атрибутів української автентичності

  • 68

Фото без опису

Споконвіку українці шанобливо ставились до вишивки. Українські вишиті рушники та сорочки служили прикрасою й оберегом. А ще  – своєрідним документом, за яким можна було визначити з яких країв родом власник.

Минають роки, але любов до традиційної вишивки в українців не згасає. Більше того, в наші дні вишивка впевнено повертає свою актуальність не лише як святковий, але і як повсякденний одяг. Нерідко навіть елементи традиційної української вишивки використовують у своїх колекціях українські дизайнери одягу, таким чином популяризуючи національні традиції як в Україні, так і за її межами.

Зважаючи на попит на все традиційне та етнічне українське, а також на запити відвідувачів, у Гадяцькому історико-краєзнавчому музеї розпочала роботу виставка «А згине зло і правда переможе».

Тут експонуються унікальні Гадяцькі сорочки – традицію і технологію вишивки жіночої сорочки на Гадяччині в липні минулого року внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини  України. До речі, серед представлених експонатів є й новинки.

Доповнюють виставку також рушники. Тут є й відомі своєю оригінальністю далеко за межами України кролевецькі рушники з приватної колекції гадячанина Олександра Олефіренка. Свого часу вони були неабияк популярними під час весіль, у тім числі, на Гадяччині.

Усі охочі можуть оглянути експонати та дізнатися про особливості вишивки, її символічного призначення та використання в побуті. Довідки за телефоном: (053 54) 3 10 01.